Waarom reistijd naar werk goed is voor je mentale gezondheid
Dec 08, 2023De afgelopen 15 maanden hebben we in Nederland massaal thuisgewerkt, maar het verplicht thuiswerken wordt langzaamaan opgeheven. De drukte op de weg en in het openbaar vervoer neemt toe en kantoren staan niet meer leeg. Hybride werken is het nieuwe buzz-woord. Hoewel forenzen van en naar kantoor bepaald geen hobby was voor velen, heeft een lange periode zonder ons ook wat geleerd. We misten iets. In dit artikel bespreken we wat forenzen met onze mentale gezondheid doet en wat we misten tijdens de corona-periode.
File, haast, gemiste of uitgevallen treinen. Vaak resulteerde de reis en van en naar werk in stress. Het was bepaald niet ons favoriete moment van de dag, het was vooral noodzakelijk in het pre-fulltime thuiswerken tijdperk. Onderzoek heeft aangetoond dat de ideale reistijd naar en van werk 16 minuten enkele reis is. Wij Nederlanders reizen gemiddeld 25 minuten naar onze werkplek, 56% meer dan die ideale reistijd. Hoewel korter dus wenselijk zou zijn, is de ideale reistijd niet 0. Waarom is dit zo? Waarom willen we reistijd tussen werk en thuis?
Reistijd is meer dan een fysieke verplaatsing
Ook al brengt onze reistijd naar werk vaak stress met zich mee, we maken er het beste van. We werken wat e-mails weg, bellen onze gemiste oproepen terug of luisteren naar een audioboek. Op deze manier fungeert je reistijd ook vaak als een overgang tussen je privé-leven en je werk-leven. Het helpt om sochtends jezelf voor te bereiden op je werkdag en om aan het einde van de werkdag rustig af te sluiten.
Verschillende persoonlijke rollen
Hoe graag we ook authentiek willen zijn, ons gedrag op werk en thuis verschilt vaak. Dat hebben veel partners ook wel ervaren wanneer ze hun partner thuiswerkend meemaakten. Opeens blijkt je partner geen nee te durven zeggen tegen zijn of haar baas of blijkt je partner zelf een strenge leidinggevende te zijn. Aangezien we ons vaak verhouden tot onze omgeving en ons gedrag daar op afstemmen is het logisch dat we ons anders gedragen op werk dan thuis. Reistijd tussen werk en thuis werkt dan ook goed als overgangsfase tussen de verschillende rollen. We sluiten de ene rol langzaam af en bereiden ons mentaal voor op de volgende.
Waarom is reistijd goed voor je mentale gezondheid?
Nu we massaal moesten thuiswerken is juist deze overgangsfase wat veel mensen misten. Werk en privé lopen in elkaar over. Wasmachines worden geleegd tussen meetings door en werk e-mails worden savonds beantwoord naast je partner op de bank. Het wisselen tussen deze activiteiten en dus het wisselen tussen de rol van manager, ouder, partner en collega vraagt mentaal veel van ons. Afgesproken werktijden vervaagden, wat er vaak voor zorgde dat mensen onder de streep meer uren overwerken.
Mentale gezondheid en thuiswerken
In de toekomst zal voor veel mensen de werkweek meer hybride georganiseerd zijn. Een mix tussen enkele dagen thuiswerken en enkele dagen op kantoor. Daarom is het belangrijk goede gewoonten in te bouwen om de thuiswerkdagen beter te starten en te eindigen. We geven je daarom deze tips mee:
- Spreek duidelijke werktijden af met je collega’s en leidinggevende. Zorg ervoor dat je je werklaptop/telefoon daarvoor op stil hebt of uit.
- Indien je woning het toestaat, creëer een werkplek waar je niet zit in je vrije tijd. Dit helpt mentaal met de transitie tussen werk en privé. Een plek voor werk en een plek voor vrije tijd.
- Start en eindig je dag met een ommetje. De gewoonte om de deur uit te gaan aan het begin en het eind van je werkdag hoeft niet te ontbreken op thuiswerkdagen. Dit kan je thuis erin houden. Heb je meteen voortgang op je stappenteller!
Door je bewust te zijn van de mentale tol die thuiswerken eist kan je hier op letten. Zo hoef je niet in een drukke trein of file te staan om de vruchten te plukken van reistijd.
Bron: theatlantic.com