Imposter syndroom: Waarom onderschatten we onszelf?
Apr 01, 2022Voel jij jezelf wel eens te onervaren of ongekwalificeerd voor een opdracht? Zie jij complimenten van anderen vooral als gevlei en niet oprecht? Dan ben je niet de enige. Bijna iedereen heeft wel eens last van het imposter syndroom. Maar waar komt het vandaan? En hoe zorgen we ervoor dat het ons niet hindert? Lees verder!
Wat is het imposter syndroom?
Het begrip imposter syndroom werd in de jaren '70 geboren. Onderzoekers en psychologen gebruiken het om mensen te omschrijven die zichzelf onderschatten en hun eigen kunnen niet erkennen. Hierdoor voelen zij zich een bedrieger (imposter) en zijn ze van mening dat ze hun succes niet verdienen. Dit vaak terwijl anderen hun prestaties wel zien en dit ook delen internaliseren zij met het imposter syndroom dit niet. Het imposter syndroom komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in de eigen competenties. Dit kan komen vanuit ervaringen uit iemands jeugd of doordat men zich anders voelt dan zijn of haar omgeving. Zo hebben veel succesvolle vrouwen last van het imposter syndroom. Zij voelen zich anders dan hun omgeving (lees mannen) en zijn daardoor extra kritisch naar zichzelf.
Wat is het risico van het imposter syndroom?
Veel van wat we bereiken in het leven komt voort uit het vertrouwen in onze eigen bekwaamheid. Of het nu gaat om een carrière-stap of bijvoorbeeld het ouderschap, als we vertrouwen hebben in ons eigen kunnen zijn we sneller geneigd om de stap te zetten. Het vertrouwen in onze eigen bekwaamheid noemen we zelfeffectiviteit (Self-efficacy in het Engels). Mensen met het imposter syndroom herkennen en erkennen hun eigen prestaties niet en daarmee groeit het geloof in hun eigen kunnen niet. Zij zullen daarom minder snel een stap naar voren doen of tot een besluit overgaan waar zelfeffectiviteit voor nodig is. Hiermee zullen zij minder uit het leven halen, of dat nou het verhuizen naar ander land of die droombaan behelst.
Het tegenovergestelde van het impostersyndroom is het Dunning-kruger effect. Lees meer >>
Hoe verklein je de risico's?
Als jij je herkent in de bovenstaande omschrijving van het imposter syndroom wil je er misschien ook wel van af. Hieronder delen we enkele tips hoe je er minder last van kan hebben.
- Neem jezelf minder serieus. Het imposter syndroom ontstaat vaak als we de mening van andere over onze competenties niet geloven en onze eigen mening over onze competenties (of het gebrek daaraan) wel. Realiseer je dat het oordeel over jezelf ook een subjectief oordeel is, gevormd door bijvoorbeeld een onmogelijk streven naar perfectionisme. Als anderen jouw werk waarderen is dat mogelijk omdat je gewoon goed werk hebt geleverd.
- Stop met vergelijken. Als jij vindt dat je onderdoet in vergelijking met anderen, helpt het om minder te vergelijken. Iedereen heeft zijn eigen pad bewandeld, met zijn eigen ervaringen, tegenslagen en hulpbronnen. Vergelijk jezelf vooral met jezelf van een jaar geleden en baseer daarop of je gegroeid bent.
- Noteer je successen. Vaak hebben we vooral oog voor wat niet goed is gegaan en doen we successen af als gelukjes. Door je successen op te schrijven creëer je je eigen trackrecord, met één constante factor, jezelf. Dit helpt je om te groeien in zelfvertrouwen.